Workshop: een gezonde werkplek

Met onze workshop “een gezonde werkplek en meer bewegen” willen we zowel werknemers als werkgevers informeren, sensibiliseren en motiveren. Liefst preventief. Want een succesvol, dynamisch en duurzaam bedrijf heeft gezonde, gemotiveerde medewerkers nodig.

Inhoud van de workshop

Wat is het effect van een gezonde werkplek in de praktijk? In deze workshop gaan we helemaal back to the basics om het concept van ergonomisch werken beter te leren begrijpen. We steunen hierbij op drie belangrijke pijlers.

Werkhouding

We vertrekken vanuit het belang van een goede zithouding. Jezelf bewust zijn van je lichaamspositie, is één van de meest cruciale ingrepen om rug- en nekklachten te voorkomen. Regelmatig een andere houding aannemen, stimuleert bovendien de bloedcirculatie, en hernieuwt je concentratie en focus.

Werkplekinrichting

Hierna gaan we dieper in op de juiste inrichting van de werkplek. Elk onderdeel van de werkplek wordt onder de loep genomen; de hoogte van het scherm, de plaats van de muis etc. Praktische tips & tricks zorgen ervoor dat de werkplek geoptimaliseerd kan worden. Vaak zorgen kleine aanpassingen al voor een verbeterd comfort.

Meer bewegen

Ergonomie op de werkvloer wordt onterecht vaak geassocieerd met enkel het aanpassen van de werkplek om lichamelijke belasting te verminderen. Dat klopt, maar er zijn nóg aspecten. Zoals het doorbreken van de zitmarathon maw minder zitten en meer beweging brengen in je werkdag. Wisselwerken. De inrichting van een kantoor kan de interne mobiliteit verbeteren. Een functionele werkomgeving waar men afhankelijk van zijn taken een andere werkplek kiest, creëert afwisseling en beweging. Activity-based werken. Een beweegscan brengt dit in kaart.

Doel van de workshop

Het doel van deze workshop is om het effect, en de voordelen van een gezonde werkplek in kaart te brengen. Heel wat ergonomische principes vragen eerder om bewustwording, dan om zware investeringen.

Dat is de kern van deze workshop; het preventief sensibiliseren van werknemers en werkgevers, het voorkomen van nek- en rugklachten, het vermijden van overbelastingsletsels zoals RSI/CANS. Maw het verlagen van het ziekteverzuim; meer gezondere én gelukkigere collega’s.

Praktisch

De duur van deze workshop kan variëren naargelang de situatie. Gaat uw voorkeur uit naar een beknopte lunchworkshop, of als onderdeel van uw Health&Safety day of trek je hier graag een halve dag voor uit?

De 3 basisgegevens van de workshop blijven hetzelfde, aangepast aan de behoeften van uw organisatie. Een groep van 10 à 15 personen is ideaal. Om buiten al wandelend de basisprincipes mee te geven, is 5 personen het maximum. De workshop wordt doorgaans gevolgd door een individuele werkplekanalyse om de tips & tricks van de workshop direct per individu toe te passen. Voor meer praktische info hieromtrent, aarzel niet ons te contacteren.

Interesse in deze workshop?

Contacteer me via: