Maak van uw noodthuiswerkplek een gezonde werkplek en voorkom zo nek- en rugklachten

Want thuiswerken blijft de norm en telewerkers beginnen fysiek ongemak te ondervinden.

Uit een korte bevraging bij telewerkers door HR- en welzijnsspecialist Attentia blijkt dat liefst 6 op de 10 van de respondenten fysieke problemen heeft tijdens deze thuiswerkperiode. Rugpijn (56 procent), hoofd- en nekpijn (30 procent) en last aan de ogen (10 procent) zijn de meest voorkomende klachten.

Waarschijnlijk ben jij ook door de coronacrisis onverwacht gestart met thuiswerken, aan de keukentafel, of in de living of misschien zelfs in de slaapkamer omdat het daar het rustigste is (lees: geen kinderen spelen of ijverig pre-teaching volgen).

Werkt de internetverbinding voldoende om online webinars te volgen en meetings met de collega’s bij te wonen zonder constant weg te vallen. En dan proberen te focussen op je taken.

En nu, na enkele weken, beginnen stilaan ook de fysieke ongemakken naar boven te komen. Een stijve nek, pijn in je lage rug, hoofdpijn en wie weet ook rode, vermoeide ogen. 

Probeer daarom even stil te staan bij de inrichting van je thuiswerkplek, we helpen je graag op weg.

Werkplekinrichting

Tafel: het is aangenaam om in de buurt van een raam te werken, daglicht is erg belangrijk maar probeer toch je tafel loodrecht tov het raam te zetten (anders krijg je ofwel zonlicht in je ogen of reflecties in je scherm en dat stoort.)

Scherm: als je werkt met een laptop, plaats deze op bv. boeken om het scherm op een juiste kijkhoogte te krijgen om zo het plooien van je nek te vermijden, maak een vuist en strek je arm, dit is de minimumafstand tot je scherm.

Toetsenbord: leg dit recht voor je, met in het verlengde het scherm, voldoende op de tafel zodat je je polsen en een stuk van je voorarm kan ondersteunen.

Muis: leg deze dicht bij je lichaam, werk vooral niet met gestrekte arm.

Uitzicht: kijk als het mogelijk is, regelmatig in de verte, de afwisseling met de afstand van je scherm is ontspannend voor je ogen.

Werkhouding

Stoel: zit je op een gewone keukenstoel, schuif dan naar de voorkant van de zitting en plaats je één been onder de zitting, je bovenbeen werkt dan als hefboom om je bekken en zo ook je rug in een goede houding te plaatsen, probeer dit 15 min. vol te houden of doe dit een paar keer per uur.

Zittend en staand werk afwisselen: ook al heb je geen elektrisch zit/sta bureau, probeer dan bv. staand te telefoneren, zet je laptop bv. op een vensterbank om staand een webinar te volgen etc.

Workout

Veel thuiswerkers geven aan dat ze meer uren na elkaar zittend werken (een beurtrol in het gezin “nu werken dan shift kinderen” is hier niet vreemd aan) waardoor het lichaam gaat verkrampen. Regelmatig korte kleine breaks nemen zorgen voor een betere bloedcirculatie en houden ons fitter en alerter. Je even volledig uitrekken, je nek traag opzij naar links en rechts bewegen, schouders afrollen …. het doet gewoon ook deugd.

Wil je nog meer concrete tips om van je thuiswerkplek een gezonde, aangename werkplek te maken, mail een foto van je huidige werkplek of contacteer me of via een videocall, ik geef je graag persoonlijk advies.

Een online check van je thuiswerkplek loont echt!

Wil je van je thuiswerkplek een nek -& rugvriendelijke werkplek maken, dan gids ik je graag door alle ergonomische hulpmiddelen; van een laptopset (laptophouder, compact toetsenbord en ergonomische muis), een ergonomische bureaustoel tot een elektrische zit/sta tafel.

Voor elk budget zijn er oplossingen.

Check gerust al de bundels thuiswerken

Lees andere artikels