Het 1,5 m kantoor: hoe creëren we werkplekken waar onze medewerkers zich veilig en beschermd voelen om terug samen te werken en de social distancing kunnen respecteren.
Thuiswerken blijft de norm maar stilaan is iedereen zich aan het voorbereiden op een geleidelijke terugkeer naar kantoor. Dat er niet meer gewerkt zal worden zoals voor de corona crisis is duidelijk. De 1,5m maatschappij is een complex gegeven, voor iedereen, overal. En heeft uiteraard ook een enorme impact op de kantooromgeving. Er moet meer onderlinge afstand genomen worden van elkaar, tijdens het werken, het vergaderen maar ook tijdens het lunchen. Minder werkplekken die tegelijkertijd gebruikt kunnen worden, grotere vergaderruimtes voor minder mensen? Bestickerde vloeren met vastgelegde wandelroutes naar de kantine, safety displays en mobiele wastafels om de hygiëne te waarborgen.
Het wordt een hele uitdaging voor iedereen.
Ik gids u door verschillende concrete oplossingen.
Bij bestaande opstellingen zoals de Hybrid Wing van Markant kan men makkelijk tussenwanden plaatsen zodat 3 personen op circa 2m van elkaar kunnen werken en toch goed kunnen communiceren. Stond u op het punt om werkplekken te vernieuwen, dan is de onderlinge afstand tussen medewerkers een belangrijke factor om een keuze te maken. Bij de Hybrid Wing is die er door de aparte vorm sowieso.
Als extra beveiliging tegen hoesten en niezen kan men aan de flatscreen een transparant scherm bevestigen dmv een VESA gatenpatroon en kabeldoorvoer. Deze beschermingsplaat hoeft dus niet aan het plafond bevestigd te worden en neemt ook geen extra ruimte in op het bureau. Het beweegt mee met de flatscreen en de eventuele in hoogte verstelbare tafel. Om een ruimtelijk gevoel te blijven waarborgen is het transparant. En belangrijk makkelijk te installeren en eenvoudig te reinigen.
Een variant is het spatscherm dat aan de achterkant van een beeldscherm wordt bevestigd (een flatscreenarm is dus niet noodzakelijk) om zo het onderling contact tussen twee personen die tegenover elkaar zitten af te scheiden.
Wordt er vooral gewerkt met laptops (maw geen bevestiging aan het scherm) dan kan men opteren voor een beveiligingsscherm dat dmv de 2 bijgeleverde steunen op de bureautafel kan neer gezet worden, gemonteerd aan de onderzijde van het bureau of opgehangen worden.
Dat de coronacrisis de manier van vergaderen beïnvloed heeft, daar twijfelt niemand nog over. Technologie zal volop ingezet worden om meetings efficiënter te laten verlopen. Naar kantoor komen blijft belangrijk voor het sociale contact met de collega’s en om samen met het team te brainstormen, scrummen etc. Om dit veilig te kunnen organiseren zijn er ook hier speciale veiligheidsschermen ontwikkeld.
Om een vergadertafel in 2 op te delen of om 6 personen afzonderlijk veilig tegenover en naast elkaar te laten werken.
Werkt u in uw organisatie in een open landschapskantoor, dan zou het best kunnen dat ook u lawaai/geluid ervaart als een storende factor of minstens aangeeft zich daardoor moeilijker te kunnen focussen. Het B&E Safety screen biedt niet alleen bescherming tegen het virus maar zorgt ook voor audiovisuele privacy: het akoestische materiaal zorgt voor geluiddemping (een geluidsabsorptiecoëfficiënt van αw: 0,85 volgens DIN EN 11654, absorptieklasse B) en men kan kiezen uit een U-vorm of een rechte scheidingswand, met of zonder vensters.
Het B&E Safety Screen is vervaardigd uit hetzelfde materiaal van de recent gelanceerde circulaire lijn nl. gemaakt van 100% gerecycleerde grondstoffen en terug volledig recycleerbaar! De screens zijn maw duurzame producten gemaakt om lang mee te gaan. Verkrijgbaar in het groen en lichtgrijs en in verschillende maten.
Productoverzicht B&E Safety Screens bekijken (PDF)
Een extra pluspunt: eenvoudig en snel te plaatsen en voorzien van gaten voor kabeldoorvoer. Kijk hier even op YouTube >
Naast vloerstickers die een bepaalde wandelroute kunnen begeleiden, zijn er uiteraard ook de inloopmatten die uw medewerkers en bezoekers sensibiliseren.
En safety displays om de hygiëne te kunnen faciliteren en waarborgen.
Een ding is zeker: we staan allemaal voor ongekende uitdagingen in een complexe tijd. Het Nieuwe Normaal.
De Generieke Gids ‘Veilig aan het werk’ van de overheid is een leidraad. Hebt u zelf een creatieve oplossing, laat het dan weten, wij delen het graag met anderen.
Hier vindt u de link naar de Generieke Gids
Neem vrijblijvend contact op, dan kijken we samen hoe we uw bedrijf, organisatie of kantoor mee kunnen voorbereiden op de terugkeer van uw medewerkers.